Komosa ryżowa należy do grupy roślin komosowatych kojarzonych w Polsce głównie z pospolitymi chwastami jak lebioda ( komosa biała) czy komosa wielonasienna, ale także takimi roślinami uprawnymi jak szpinak czy boćwinka. Choć wytwarza obficie ziarno nie należy do grupy zbóż, ale tak zwanych pseudo zbóż . Nazwą tą określamy zbiorczą grupę roślin przypominających zboża z wyglądu oraz wytwarzających nasiona z dużą zawartością skrobi. Posiadając zalety zbóż wolne są jednocześnie od ich wad np. poprzez znikoma zawartość glutenu co czyni je szczególnie pożądane dla osób poszukujących tzw. zdrowej żywności oraz osób przebywających na diecie bezglutenowej. Inne pseudo zboża to gryka, szałwia, szarłat (amarantus), celozja, czy teff czyli tzw. miłka abisyńska.
Komosa ryżowa ponową popularność zdobyła zdrowy i pełnowartościowy pokarm w dietach osób uczulonych na gluten. Nimbu wyjątkowości nadały jej także badania prowadzone przez NASA poszukujące roślin idealnie nadających się jako źródło pokarmu i tlenu w systemach podtrzymywania życia w trakcie lotów kosmicznych. Na uwagę zasłużyły takie cechy quinoa jak : wysoka zawartość białek i unikatowy skład aminokwasów idealnie zaspokajający potrzeby człowieka. Doceniono także łatwość przygotowywania różnorodnych posiłków , a także niskie wymagania dotyczące jej uprawy.
Ostatnio prowadzono także badania wpływu wyciągów z komosy na rozwój komórek nowotworowych i również w tym zakresie należy się wkrótce spodziewać obiecujących publikacji wyników badań.
Komosa ryżowa jest rośliną o najbardziej zbliżonym profilu zawartości aminokwasów w diecie w stosunku do zaleceń FAO oraz WHO. Bije w tym zakresie wszystkie inne zboża oraz mieszanki zbóż.
W suchej masie zawiera charakteryzuje się wysoką zawartością białek wynosząca od 12% do 22 % posiadając przy tym znaczne ilości najbardziej poszukiwanych takich jak lizyna , metioniny i cysteiny.
Szczegóły zawartości poszczególnych aminokwasów na tle zaleceń FAO oraz innych roślin pokazuje tabela nr. 1
Komosa zawiera najmniej węglowodanów oraz najwięcej prawie 3 krotnie tłuszczu, przy czym są to tłuszcze nienasycone podobne do tłuszczy występujących w rybach nazywanych ogólnie i należących do grupy kwasów omega – 3 .
Zawartość minerałów i pierwiastków śladowych w mg w 100 g komosy ryżowej
Chlor – 533 mg, fosfor – 470 mg, potas - 1040 mg, magnez – 310 mg, siarka – 220 mg, sód – 122 mg, żelazo – 51 mg, kwas krzemowy – 115 mg, cynk – 8,7 mg, mangan – 4,3 mg, miedź – 0,87 mg, kobalt – 0,005 mg.
Komosa bogata jest także w witaminy różnych grup. Witaminy B1 zawiera 0,65 g/100 g , witaminy B2 0,4 g/100 g , witaminy C 4,4 g/100g, witaminy A 0,48 g/100g.