Komosa ryżowa to coraz popularniejszy produkt wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia i odżywiania. Mając postać klasycznego zboża , można ją spożywać na wiele sposobów oraz pod wieloma postaciami. Zastosowanie komosy ryżowej jest praktycznie nieograniczone.
- Klasyczne jako kaszę
Komosę wystarczy dobrze przepłukać (ważne) a następnie ugotować. Może zastąpić wszystkie kasze czy ryż jako podstawowy produkt roślinny. Kasza z komosy nadaje się także do zup zamiast klasycznych kasz.
- Mąka
Komosę wystarczy zmielić i otrzymujemy idealna mąkę do wszelkiego rodzaju panierek, sosów – wolna od glutenu i do tego nie tucząca. Z mąki z Komosy piec można także doskonały chleb, bułki czy placuszki. Mąkę możemy stosować oddzielnie (polecane) lub mieszać ją z innymi mąkami.
- Jako kiełki będące dodatkiem do surówek
Komosa bardzo szybko kiełkuje. Otrzymane kiełki idealnie nadają się jako dodatek do różnego rodzaju surówek i sałatek.
- Płatki
Komosę często możemy kupić w postaci płatków, które dodajemy do owsianek, zup. Płatki z komosy nadają się także jako panierka do mięs.
5.Jako dodatek do sałatek
Dodanie ugotowanej komosy do sałatek znacząco podnosi jej smak oraz wartości odżywcze i zdrowotne tak skomponowanej potrawy.
6.Na słodko jako desery
Ugotowana komosa wspaniale zastępuje ryż w puddingach i innych słodkich deserach . Dobrze komponuje się także z cynamonem.