6 egzotycznych owoców świata na zimę

Zimą warto poznać alternatywę dla znanych owoców, a także do owoców  krajowych.

Durian

Tropikalny owoc pochodzący z Azji . Zawiera 41 substancji zapachowych powodujących , że posiada nieprzyjemny odpychający zapach. Podobnie jak awokado posiada duże ilości zdrowych kwasów tłuszczowych, co pozytywnie wpływa na obniżenie cholesterolu . Owoc pomaga w utrzymaniu właściwego ciśnienia krwi. Charakteryzuje się również wysoką zawartością tryptofanu, który w organizmie metabolizowany jest do serotoniny i melatoniny. Działa więc uspokajająco, odprężająco i może pomagać w problemach ze snem.

Guajawa

Popularny owoc pochodzący z Indii. Charakteryzuje się ogromną zawartością witaminy C - 100 g guajawy może zawierać od 200 do 700 mg kwasu askorbinowego (zielone owoce zawierają jej najwięcej, wraz z procesem dojrzewania, zawartość ta maleje). To 5-10 razy więcej niż większość cytrusów! W Polsce najczęściej występuje w postaci soków i przetworów. Guajawa przyspiesza gojenie ran, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjne.

Jagody Goi

Uważane za najzdrowsze owoce świata. Z uwagi na liczne składniki odżywcze, jagody Goi dodają energii, poprawiają koncentrację, spowalniają procesy starzenia skóry i wykazują właściwości antyrakowe. Wprawdzie trudno dostać je w postaci świeżej, ale wiele sklepów oferuje suszone owoce, które można dodawać do jogurtu, płatków śniadaniowych, a nawet wypieków, coraz popularniejsze są również soki robione na bazie owoców Goi.

Rambutan

Owoc pochodzący z Malezji i Indochin. Posiada wysoką zawartość witaminy C. Rambutan usprawnia funkcjonowanie enzymów, a dodatkowo pomaga leczyć objawy biegunki i niszczy pasożyty jelitowe. Owoce z powodzeniem można dostać w wielu sklepach, są słodkie, a przy ich wyborze należy kierować się kolorem, sięgając po te najjaśniejsze.

Kaki

Niskokaloryczny owoc zwany także pod nazwą "persymona". Wyglądem przypomina nieco pomidora. Charakteryzuje się dużą zawartością zeksantyny oraz luteiny - substancji, które gromadzą się w plamce żółtej siatkówki oraz soczewce oka i pełnią funkcję "płaszcza ochronnego" przed promieniowaniem UV. Dodatkowo, wykazują silne działanie antyoksydacyjne w obrębie narządu wzroku, co zmniejsza ryzyko wystąpienia poważnych chorób oczu.

Karambola

Jeden z najmniej kalorycznych owoców świata. Zwany czasami od kształtu gwieździstym owocem, 100 g karamboli to zaledwie 31 kcal. Mimo znikomej kaloryczności, dostarcza sporą dawkę witamin z grupy B, kwasu askorbinowego, potasu, fosforu żelaza, oraz naturalnych przeciwutleniaczy (kwasu galusowego, katechin i kwercetyny). Gwieździsty owoc może być doskonałą, niskokaloryczną przekąską, która dodatkowo działa ochronnie na śluzówkę jelita grubego, obniża poziom wolnych rodników i pomoże kontrolować ciśnienie tętnicze krwi.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przewiń do góry